top of page

Videografie Tips Voor De Beginnende Videograaf | Camera Instellingen

Hey! Heb jij een camera en zou je meer met video willen doen? Dan is deze blog echt iets voor jou! Deze blog is speciaal voor mensen die willen gaan beginnen met videografie maar ook voor mensen die net zijn begonnen en nog wat extra tips kunnen gebruiken!


Alles begint met het instellen van je camera. De meeste belangrijke instellingen voor film zijn de sluitertijd, framerate, diafragma, witbalans en de iso. Als beginner kan ik goed begrijpen dat je nu geen idee hebt waar dit allemaal voor staat. Ik zal deze 5 instellingen een voor een, en zo simpel mogelijk uitleggen. Als je deze instellingen snapt en goed toepast dan komt er al een mooi plaatje uit.

- Framerate: De framerate bepaald hoe erg jij de beelden in slow-motion kan brengen. In Nederland/Europa gebruiken wij 25p. Wil je de beelden in slow-motion brengen? Dan kan je filmen in 50p of 100p als je camera dit aankan. Zo kan jij in de edit je beelden vertragen. Dit zou ik alleen gebruiken als je van te voren al weet dat je de beelden wilt vertragen.


- Sluitertijd: De sluitertijd bepaald de beweging snelheid van je beelden. Het meest natuurlijke is om dit het dubbele van je framerate te houden. Dus als je in 25p filmt dan zet je de sluitertijd op 1/50. En op 50p zet je de sluitertijd op 1/100 en zo door. Dit is het meest natuurlijke voor je video's. Natuurlijk zijn er ook momenten dat je juist iets heel anders wilt met je beeld, dan kan je ervoor kiezen om anders sluitertijd waardes te kiezen. Hieronder in het schema kan je de verschillen zien van de sluitertijd.

Camera sluitertijd schema, videografie basis tips, canon, sony, lumix, nikon


Camera Diafragma-Schema, Basis tips voor de beginnende videograaf,

- Diafragma: Het diafragma is een opening die bepaalt hoeveel licht er door de sensor komt. Het zorgt ervoor dat de achtergrond wazig wordt of dat juist alles heel scherp is. Hoe kleiner het f-getal (bijvoorbeeld: F1.4), hoe groter de opening is en hoe meer licht er binnen komt. Hiernaast in het schema zie je precies hoe ver het diafragma open staat bij een laag getal. Per lens verschilt het hoever het diafragma open kan. Let dus bij het kopen van een lens, goed op wat je ermee wilt doen. Wil je veel portretten filmen waarbij je een wazige achtergrond wilt dan moet de lens wel een laag f-getal hebben.



De witbalans: De witbalans bepaald hoe warm of koud jouw beelden zijn. Elk licht is anders in kleur, soms zien we dat zelf niet eens heel goed maar de camera vangt dat wel op. Zet daarom je witbalans nooit op automatisch tijdens het filmen, elk moment kan dan in andere lichtomstandigheden zijn en dat ga je zien in de film. Je wilt natuurlijk niet dat de personen in beeld het ene moment blauwig zijn en het andere moment meer gelig. Je kan standaard instellingen in je camera gebruiken onder het kopje 'witbalans'. Zo staat daar: Automatisch, flitslicht, schaduw, gloeilamp, daglicht, halogeen, bewolkt en bij sommige camera's zelfs nog meer. Ook kan je de witbalans zelf instellen in wat jij mooi vindt en bij de stemming past. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de personen in beeld het meest natuurlijk overkomen.



De ISO: De ISO-waarde bepaalt hoe licht of donker je beeld is. Met deze instelling kan je de lichtgevoeligheid van de sensor bepalen. Hoe hoger het ISO-getal hoe lichter je beeld wordt. Maar let op: Dit brengt ook een nadeel met zich mee. Hierdoor krijgt je beeld meer ruis en gaat het er steeds minder gedetailleerd uitzien. Probeer dus altijd in een zo laag mogelijke ISO-waarde te filmen. Wanneer je buiten filmt is de ISO-waarde 100 of 200 voldoende, er is genoeg licht buiten om je beeld mooi te verlichten. Binnen gebruik je een waarde van 400 tot 800, dit is afhankelijk van het licht dat de ruimte binnen komt die je filmt. Wanneer je binnen met lampen gaat werken om alles uit te lichten dan kan je de ISO natuurlijk wat lager houden.


Heb je een shoot buiten, zonder extra verlichting. Gebruik dan een ISO-waarde tot 1600 of 3200. Let wel altijd op, of je ruis in beeld hebt en hoe erg het is. Nu kan je het nog aanpassen, maar zodra je thuis aan de edit gaat beginnen niet meer.



Dit zijn de basis technieken voor videografie. Ik hoop dat je er iets van geleerd hebt en dit goed kan toepassen in de praktijk. Succes!





Comments


bottom of page